A zalaegerszegi RESTART Fesztivál hivatalos weboldala.

Utam a fitneszmodell színpadig-Németh Diána a testépítésről 2. rész

Utam a fitneszmodell színpadig-Németh Diána a testépítésről 2. rész

Megoszlanak a vélemények a testépítőkről. Sokan csúnyának és butának tartják ezeket az embereket. Közben pedig hihetetlen sok munka, önuralom és kitartás van mögötte.

Mivel fitneszmodellként én is álltam már színpadon, így volt benne részem, és a mai napig megemelem a kalapom ezek előtt az emberek előtt.

Televíziós- és rádiós műsorvezetőként dolgozom, így találkoztam azzal az emberrel, aki teljesen megváltoztatta az életemet. Megismertem Liszli Erikát, aki dietetikusként és személyi edzőként dolgozik. Testépítői sikereiről is sokat lehetett olvasni, több bajnokságról is éremmel tért haza.

Legutóbb a mostari INBA Európa-bajnokságon sportmodell 35 év feletti kategóriában győzött, a fitness figure kategóriában pedig ezüstérmet szerzett.

Szóval Erika már az első találkozásunkkor végigmért a szemeivel és ránézésre megmondta, hány kiló vagyok. Soha nem felejtem el azt, amit akkor mondott: belőled nagyon jó fitness modell lehet, megvannak az arányaid, egy kis diéta és sport kell.

Életmódváltás
Igazából mosolyogtam ezen, azt gondoltam, csak viccel. Aztán, a találkozásaink során egyre jobban erősítette bennem ezt a gondolatot. Egy részem akarta, egy részem pedig ellenkezett. A médiában tervezhetetlenek és rendszertelenek a napjaim. De valahogy mégis meggyőzött. Elmondta, a fitness modellek is hétköznapi emberek, sőt olyan nők állnak színpadra, akik szülőként, vagy sok esetben egyedülálló anyaként teszik a dolgukat. Ekkor elgondolkodtam, hogy tényleg minden csak kifogás.

Olyan nincs, hogy az embernek nincs másfél órája a sportra. Mondjuk ezzel soha nem volt bajom, az étkezéssel annál inkább. Na az már kemény dió. Gondoltam akkor. Aztán Erika összeállított nekem egy étrendet. Bevallom, az elején a bevásárlás volt a legnehezebb. Annyit elmondhatok, hogy az ételek light verziója is ugyanolyan finom, csak tudni kell, hogy mit mivel kell helyettesíteni.

dia

Németh Diána élete első színpadi fitness versenye előtt

A másik fontos dolog, hogy a rendszeres étkezést a szervezet is meghálálja. A megírt étrendem szerint naponta ötször étkeztem és éppen ezért elmúltak a falási rohamaim. Minden étel mellé fontos a sok zöldség fogyasztása, a rostok és a vitaminok miatt és bármennyire laktat is. Szóval Erika elsősorban rendszerezte az étrendemet.

Ez a diéta, vagy mondjuk úgy életmódváltás már két hét után látványos volt. Úgy, hogy közben egyáltalán nem éheztem. Tévhit, hogy este 6 után nem lehet enni. Lehet, sok zöldséget és fehérjében gazdag ételt (marhát, csirkét, halat) akár 10 után is fogyaszthatunk. Időnként be lehet iktatni egy-egy „csalós” napot is. Nekem havonta egyszer volt ilyen, aznap mindent ehettem, amit megkívántam.

A változást többen is észrevették, mindennap kaptam legalább egy dicséretet. Sokan kíváncsiak voltak, mit csináltam. Semmi különöset, a rendszeres sport mellett csupán az étrendemen változtattam. Hangsúlyozom, ehhez szakember kell. Nélküle ez nem működik. Mielőtt ugyanis megkaptam az étrendemet, mindent átbeszéltünk: milyen ételeket szeretek, s melyek azok, amelyek nem szerepelnek a kedvenceim között, mikor, hogyan és milyen gyakran szoktam enni.

A testi állapotfelmérés után állhattam neki. Erika látta, hogy kitartóan csinálom, ezért egy napon azt mondta: most akkor jöhet a versenyfelkészülés. Azt gondoltam, arra már nem leszek képes, de – mint kiderült – az nem sokkal volt nehezebb, mint az életmódváltás.